Pečená tekvica so šošovicou a domácou Korma pastou

tekvica-sosovica-edieta.jpg

Zdraví, krásni, s kopcom energie, presne takí budeme, keď si teraz, v tekvicovej sezóne budeme pochutnávať na dobrotách z jej veľkých šťavnatých plodov. A navyše pre všetkých, ktorí práve chudnú máme vynikajúcu správu! Tekvica je na redukčnú aj detoxikačnú diétu ako stvorená.

Nedajú na ňu dopustiť ani milovníci zásaditej stravy, ale aj tí, ktorí si aj stravou chcú podporiť pevné kosti, vlasy, zuby a krásnu pleť bez vrások. Doma môžeme z tekvice zužitkovať úplne všetko, teda listy, dužinu, jadierka i kôru. Ak vám teda tieto poklady rastú v záhrade, žiadnu časť z nich nevyhadzujte!

Tekvicová šťava je vynikajúcim prostriedkom na prečistenie organizmu aj odvodnenie, ktorá doslova pohladí podráždený žalúdok.

Tekvicové semená sú zásobníkom vitamínov A, C, E, B a minerálov ako zinok , draslík, vápnik, horčík, železo. Pomôžu nám v boji proti jesennému splínu, pretože obsahujú prírodné antidepresívum tryptofán. Navyše chránia pred nachladnutím a chrípkou.

Tekvicový olej naštartuje lenivý metabolizmus, podporuje trávenie a navyše budeme mať z neho krásne vlasy aj nechty.
Tekvicové listy už staré babky bylinkárky prikladali na zranený členok, omínajúce koleno, presne tak, ako používali aj lopúchové listy.

Tekvicová kôra. Určite už má každá domácnosť svoj recept na vynikajúcu tekvicovú polievku. My odporúčame na jej prípravu upiecť rozpolenú a jadierok zbavenú tekvicu aj so šupkou a potom do polievky najemno rozmixovať. Je tak ešte lepšia a ešte zdravšia!

Pečená tekvica so šošovicou a domácou Korma pastou

Ponúkame vám recept na vynikajúcu pečenú tekvicu so šošovicou a hrejivým korením, ktoré povzbudí imunitu aj metabolizmus. Určite bude chutiť aj rozmaznaným gurmánskym jazýčkom!

Potrebujeme pre 4 osoby:

1 červenú cibuľu, nakrájanú na mesiačiky

800 g tekvice hokkaido nakrájanej na malé kúsky

100 g Korma curry pasty (alebo si ju vyrobíme)

125 ml horúcej vody

125 ml sladkej smotany

400 g červenej šošovice, umytej a uvarenej domäkka

20 g mandľových lupienkov

½ pohára mätových lístkov

½ pohára koriandrových lístkov

Na Korma pastu potrebujeme:

2 strúčiky cesnaku, kúsok čerstvého zázvoru, ½ lyžičky kajenského korenia, 1 lyžicu zmesi korenia garam masala, ½ lyžice morskej soli, 2 lyžice repkového oleja, 1 lyžica paradajkového pyré, 2 čerstvé zelené čili, 3 lyžice kokosovej múčky, 2 lyžice mletých mandlí, 1 vetvičku čerstvého koriandra, 2 lyžičky kumínových semienok, 1 lyžicu semienok koriandra, 1 lyžicu kari korenia.

Postup:

  1. Pripravíme si domácu Korma pastu.Očistíme cesnak a zázvor. Na stredne rozohriatu panvicu dáme nasucho opiecť všetky semienka. Zľahka pár minút dozlatista a dovoňava opekáme, potom panvicu zložíme z ohňa. Opečené semianka a bylinky dáme do mažiara alebo do mixéra a rozmixujeme na prášok, pridáme pretlačený cesnak, nastrúhaný zázvor, olej, paradajkové pyré, nadrobno nakrájané chilli a rozmixujeme, aby vznikla pasta.
  2. Rúru predhrejeme na 240 °C. Do hlbokého plechu dáme cibuľu, tekvicu a posypeme Korma pastou. Podlejeme vodou a prekryjeme alobalom, pečieme 10 minút.
  3. Alobal odkryjeme, pridáme smotanu a šošovicu a pečieme ešte najmenej 10 minút. Posypeme nasekanými lástkami koriandra, mäty, mandľovými lupienkami nasucho opraženými na panvici a servírujeme.

 

 


Predchádzajúci článok
Zázvor je posilňovňa pre imunitu!
Nasledujúci článok
Feniklovo-cuketová polievka


Ďalšie v sekcii: Recepty

Téma: Recepty

Chcete schudnúť, prečistiť alebo nepribrať?

Pozrite si programy eDiéty:

Prečítajte si tiež:

feniklovo-cuketova.jpg

Feniklovo-cuketová polievka

dieta-pre-zeny-klasik.png
Objednať Diéta pre ženy
Navaríme, zabalíme, dovezieme.
dieta-pre-muzov-klasik.png
Objednať Diéta pre mužov
Navaríme, zabalíme, dovezieme.